Apple ingin turut terjun ke pasaran e-sukan.

Pasaran e-sukan yang sedang melonjak naik mungkin menyebabkan Apple juga mahu turut sama terjun ke dalam pasaran tersebut.

Berdasarkan kepada khabar angin dari Taiwan, Apple didakwa sedang merancang untuk menghasilkan Mac berprestasi tinggi yang khusus untuk permainan video komputer.

Malah harga Mac itu juga didedahkan yang mendakwa ia akan dijual pada harga dari USD5,000.00.

Jika benar khabar angin ini, ia sekaligus menjadikan Apple buat pertama kalinya akan turut sama menyertai persaingan dalam pembangunan perkakasan e-sukan.

Pembekal-pembekal utama perkakasan Mac seperti pengeluar cip pemprosesan, TSMC, pembekal kuasa Delta dan Lite-On serta firma-firma pembekal Apple yang lain dijangkakan akan menerima manfaat besar dari penglibatan Apple dalam e-sukan.

Cuma buat masa ini, masih terlalu awal dan belum jelas apakah perancangan Apple untuk pasaran e-sukan.

Tetapi Apple mungkin akan menghasilkan binaan komputer semua dalam satu (AIO) sepertimana iMac atau model produk yang baru seperti paparan skrin yang khusus untuk permainan.

Apple juga dikhabarkan akan memperkenalkan barisan produk khusus untuk permainan itu dalam persidangan WWDC yang akan berlangsung dalam bulan Jun 2020 nanti.

Sukan Permainan Elektronik (e-sukan) semakin mendapat tempat dalam kejohanan peringkat tempatan dan juga antarabangsa.

Perkembangan pesat sukan ini telah menyebabkan nilai sukan ini meningkat mendadak di mana dijangkakan pada tahun 2020 nanti, nilai e-sukan akan melepasi angka USD1 bilion.

Sumber: Patently Apple

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here